ایزولاسیون چیست و چه کاربردی دارد
ایزولاسیون در رشته های مختلف کاربرد و معانی متفاوتی دارند، هرچند که از نظر مفهوم یکی هستند.
در مدارات الکترونیکی ایزولاسیون به معنای جدا کردن دو زمین (GND) مختلف از هم به صورتی که اثری روی هم نگذارند میباشد. منظور از دو GND مختلف، دو منبع تغذیه جداگانه میباشد.
شاید این سوال در ذهنتان به وجود بیاید که چرا یک مدار الکترونیکی باید از دو منبع تغذیه استفاده کند؟
مداری را فرض کنید که از یک میکروکنترلر، یک LCD، یک موتور و یک ترانزیستور برای درایو کردن موتور تشکیل شده است. کارکرد مدار هم به این شکل است که میکروکنترلر با فرمان به ترانزیستور موتور را راه اندازی میکند و LCD هم سرعت موتور را نشان میدهد. در صورتی که از یک منبع تغذیه برای راه اندازی موتور و میکروکنترلر استفاده شود، به دلیل جریان کشی بیشتر موتور نویزی بر روی تغذیه میکروکنترلر و LCD ایجاد میشود که این نویز باعث مشکلاتی نظیر ریست شدن خودکار میکروکنترلر، تاثیر بر روی زمان فرمان به ترانزیستور از سوی میکرو، کم و زیاد شدن بک لایت LCD و … شود.
برای اینکه موارد ذکر شده اتفاق نیفتد، قسمت قدرت (موتور، قسمتی که جریان کشی بیشتری دارد) را با یک منبع تغذیه و بخش فرمان (میکرو و مدارات جانبی آن) را با منبع تغذیه دیگری راه اندازی میکنند. برای اینکه ارتباط این دو بخش را برقرار کنند از قطعات مانند OPTO ISOLATOR یا ترانس ویا دیگر قطعات مشابه استفاده میکنند.
OPTO ISOLATOR: همانطور که از نام قطعه مشخص است ارتباط دو قسمت مدار به صورتی نوری برقرار میشود. شکل زیر نماد یک OPTO ISOLATOR میباشد.