تفاوت میکروپروسسورها و میکروکنترلرها

تفاوت میکروکنترلرها با میکروپروسسورها

همه افرادی که در زمینه الکترونیک دیجیتال فعالیت می‌کنند، اصطلاح میکروکنترلر و میکروپروسسور را شنیده‌اند. اما شماری از این افراد از تفاوت میان این دو اصطلاح آگاهی نداشته و این دو را با هم اشتباه می‌گیرند. در این قسمت از آموزش به بررسی تفاوت این دو واژه می‌پردازیم.

میکروکنترلر و میکروپروسسور چیپ هایی هستند که برای انجام عملیات پردازشی به کار می روند، این دو چیپ نقاط مشترک زیادی دارند و از طرفی تفاوت های بسیاری نیز بین آنها وجود دارد. به یاد داشته باشید از طریق شکل ظاهری IC و پکیج آن شما نمی توانید نوع قطعه(میکروکنترلر یا میکروپروسسور) را تشخیص دهید.

میکروپروسسور یک IC است که در داخل خود فقط دارای CPU است و فقط توان پردازش اطلاعات را دارد ، مانند CPU های اینتل که در ساخت کامپیوتر‌های رومیزی، لپ تاپ هاو…کاربرد دارند. CPU ها فاقد امکانات جانبی از قبیلRAM,ROM  به صورت داخلی هستند و این امکانات می‌بایست به صورت خارجی به CPU اضافه شوند.

بلوک دیاگرام میکروپروسسور

تصویر 1 – بلوک دیاگرام یک میکروپروسسور

 

در میکروکنترلرها این موضوع کاملا متفاوت است. یعنی میکروکنترلرها شامل یک CPU به همراه مقدار ثابتی از RAM ، ROM، پورتهای I/O ، تایمر و… هستند. میکروکنترلرها توان پردازشی پایین‌تر و انعطاف پذیری کم تری نسبت به میکروپروسسورها دارند.

در واقع می‌توان اینطور تعریف کرد که در میکروکنترلرها سخت افزار تقریبا آماده می‌باشد و کاربر تنها می‌تواند به نرم‌افزار (برنامه نویسی) دسترسی داشته باشد. اما در میکروپروسسورها نه تنها کاربر به نرم‌افزار دسترسی دارد بلکه به منابع سخت افزاری که قرار است در اختیار CPU قرار گیرد نیز دسترسی دارد که این موضوع باعث می‌شود انعطاف پذیری و همچنین قدرت سیستم بالاتر رود.

بلوک دیاگرام میکروکنترلر

تصویر 2 – بلوک دیاگرام یم میکروکنترلر

 

فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *